ZUID-SCHARWOUDE - Op Zondag 11 februari 2024 geeft Balkanswingband Sultan een concert in de Kooger Kerk. Het concert begint om 14:00 uur en de entree is € 15,-. De kerk is open om 13:30 uur. Reserveren: www.koogerkerk.nlBalkanswingband Sultan werd opgericht in 1984 door een groep muzikanten die hun sporen in de internationale folkloremuziek reeds hadden verdiend en is sindsdien een graag geziene gast op vele festivals, theaters en concertzalen in binnen- en buitenland. Zo speelden zij in Zwitserse Jazz- en folkclubs, in het Hackeshes Hoftheater in Berlijn, Felix Meritus in Amsterdam en traden zij op voor de Hongaarse staatstelevisie.

Het merendeel van het repertoire van Sultan vindt haar oorsprong in de landen op en rond de Balkan; Bulgarije, Albanië, Bosnië, Griekenland, Macedonië, voormalig Joegoslavië, Roemenië, Hongarije Turkije. De meeste musici van Sultan hebben veel gereisd in deze landen en onderhouden vaak vriendschappelijke contacten met de originele beoefenaars op hoog niveau waaronder Petar Ralchev en Ivo Papasov. Ook wordt graag samengewerkt met een van ’s werelds beste cymbaalspelers Kálmán Balogh, die op beide Sultan cd’s te beluisteren is. Mede door de warme belangstelling voor de huidige uitvoeringspraktijk heeft Sultan in de loop der jaren een geheel eigen sound ontwikkeld. Hierbij wordt zowel traditionele volksmuziek in al zijn puurheid ten gehore gebracht, als de hedendaagse stijl van moderne volks- en zigeunermuziek met veel jazz en latin-swing invloeden, zoals die momenteel in de landen van herkomst op bruiloften en in concerten te horen is. Daarnaast worden er eigen composities gespeeld.

Sultan heeft een uitgebreid en afwisselend concertprogramma waarbij moeiteloos van een langzame, meeslepende Albaanse of Jiddische melodie overgeschakeld wordt naar een opzwepende Bulgaarse dans met gecompliceerde ritmes en extatische improvisaties. De luisteraar kan hierbij alle uitersten van emoties in muziek ervaren.

Bezetting:

Joris van Beek: viool
Ellen Boers: zang
Rene Gosse: darbouka, tapan, snare, defi
Jelle van Herwijnen: tambura, zang en diverse andere snaarinstrumenten
Stef Koopman: accordeon
Bert Kruijer: klarinet, altsax, fluiten
Willem Raadsveld: contrabas