HEERHUGOWAARD - De afgelopen weken hebben honderden leerlingen uit Dijk en Waard de magie van kunst en cultuur ervaren. Basisschoolleerlingen van o.a. Hasselbraam, Vlindertuin en Campus Columbus bezochten de voorstelling De Grote 5 in de Rodi Media zaal van Cool kunst en cultuur. Leerlingen basisschool de Vaart en basisschool de Zevensprong kregen een muziekles van Cool-docenten in hun eigen leslokaal. Voor SBO Nexus was het dinsdag 4 juli een feestelijke dag, want de school heeft een starterkit van Meer Muziek in de Klas gewonnen.


Cool voor School

,,Cultuuronderwijs is onmisbaar voor de vorming van kinderen. Daarom is Cool met uiteenlopende projecten actief op scholen en kinderdagverblijven in Dijk en Waard”, vertelt Sanne Smienk, coördinator Cool voor School. ,, Onze missie? Zoveel mogelijk kinderen en jongeren in contact brengen met kunst en cultuur, binnen én buiten het klaslokaal.”

Wildpark

Op dinsdag 13 en woensdag 14 juni was Cool kunst en cultuur een theatraal wildpark. De ukkepuk-bezoekers van basisscholen Hasselbraam, Vlindertuin, Campus Columbus en een viertal Alkmaarse scholen zaten op bankjes op het grote toneel. Pal voor hun neus kwamen de grootste dieren van Afrika voorbij.

,,Afgelopen schooljaar heeft Cool bijna 5000 leerlingen uit Dijk en Waard de magie van kunst en cultuur laten ervaren.”, vertel Smienk. ,,Voor het schooljaar 2023-2024 hebben we weer prachtige voorstellingen voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw uitgezocht. Basisscholen kunnen tot en met 31 augustus – het eind van de zomervakantie - hun keuze maken uit de ontvangen schoolvoorstellingenbrochure. De brochure is ook op onze nieuwe website (www.coolkunstencultuur.nl/educatie) terug te vinden.”
,,Wist je dat we ook nasschoolactiviteiten aanbieden op veel scholen in Dijk en Waard? De docenten van Cool komen naar je toe en geven muziekles op je eigen school. Ideaal toch? Heb je als ouder één taxiritje minder in je al volle week”, lacht Smienk. Ook de naschoolse cursussen staan op de website van Cool.

Klassiek
Middelbare scholieren van Praktijkschool Focus, Dijk & Waard College, Han Fortmann College en Johannes Bosco College bezochten op maandag 19 juni een klassiek concert. Een volle zaal maakte kennis met klassieke muziek tijdens het optreden van James Oesi, Hendrik Müller en Jelena Popovic.

,,Naast schoolvoorstellingen bieden wij het voortgezet onderwijs ook Rondje Cultuur aan. Een dag vol cultuur voor tweede- en derdejaars leerlingen! Bij diverse culturele instellingen in Dijk en Waard maken de leerlingen in drie workshops kennis met verschillende kunstdisciplines. Met als afsluiter een bezoek aan een voorstelling in Cool kunst en cultuur.”

Maatwerk
,,Geen school, geen leerling is hetzelfde. Daarom biedt Cool voor School ook maatwerkprojecten aan.” Zo kregen de ISK leerlingen Johannes Bosco op dinsdag 23 mei een Rondje Cultuur op maat, met workshops op het gebied van dans, beeldende kunst en muziek. In hun eigen klaslokaal genoten leerlingen van basisschool De Vaart op 26 juni van een zangles en leerlingen van De Zevensprong van een muziekles op 4 juli.

Cultuureducatie met kwaliteit

Cool kunst en cultuur helpt scholen op weg met hun visie op cultuuronderwijs. ,,Cool werkt aan een betere plek voor cultuureducatie in het basisonderwijs. Speerpunten zijn o.a. scholing van leerkrachten en visievorming voor directies. Kijk voor de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit ook op onze website.”

,,Een van onze partnerscholen in CmK is Nexus. Omdat deze school zich vooral op muziek richt, hebben zij meegewerkt aan een onderzoek van Meer muziek in de klas.

Met hun deelname aan dit onderzoek naar de behoefte van muziek in het speciaal onderwijs heeft Nexus afgelopen dinsdag een starterkit aan instrumenten gewonnen.”

Workshopdag voor leerkrachten
Op woensdag 8 november organiseert Cool kunst en cultuur in samenwerking met Artiance en CultuurPrimair een speciale workshopdag voor leerkrachten en ICC’ers uit Dijk en Waard en Alkmaar. ,,De leukste manier om kennis te maken met Cool voor School!”

Nieuwsbrief
Voor meer informatie kunnen scholen ook terecht op www.coolkunstencultuur.nl/educatie/cool-voor-school