ZUID-SCHARWOUDE - In het weekend van 16 en 17 september zijn er bij Langedijker Wijndomein De Koen weer open dagen. Van 11.00 tot 17.00 zijn de wijnliefhebbers weer welkom.


Er is een route door de wijngaard langs een paar stalletjes met uitleg over de ontwikkeling van de druiven door het jaar heen en natuurlijk over de stand van zaken in deze zomer. Bij deze stalletjes kan je ook de wijnen proeven, die zijn gemaakt van de druiven waar je dan tussen staat.

Er wordt ook verteld over de aanleg van een wijngaard en natuurlijk komt ook het snoeien aan bod. In deze periode van het jaar gaat de oogst weer van start en moet worden bepaald of er voldoende suiker in de druiven zit om een mooie wijn te kunnen maken. De oogst gebeurd met de hand en wordt gedaan door vrijwilligers. Mocht je zin hebben om ook een aantal uurtjes te komen plukken, dan kun je dat tijdens de open dagen opgeven.

In de verwerkingsruimte wordt verteld over de verwerking van de druiven en alle werkzaamheden in de wijnkelder. Hoe maak je rosé en waarom gebruik je sulfiet zijn zaken die je op deze open dagen aan de weet kan komen. Natuurlijk komen ook het opslaan en bewaren van wijn in houten vaten en het filteren en bottelen aan de orde.

Op het plein bij De Koen kan je weer een paar andere wijnen proeven en natuurlijk loop je even door de wijnwinkel.

Tijdens de open dagen zijn er zeven wijnen van De Koen, die geproefd en gekocht kunnen worden. De kenmerken van deze wijnen worden daarbij verteld en ook worden de fijne kneepjes van de ontwikkeling van de wijnen uitgelegd.

De open dagen zijn van 11 tot 17 uur en de Koen kan je vinden aan de Westelijke Randweg 30 in Zuid- Scharwoude.( buslijn 169 ). De toegang is gratis.