KOEDIJK - Vele belangstellenden wisten zondag de weg te vinden naar Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Koedijk. Ruim 1.000 mensen bezochten een van de exposities of namen deel aan een rondleiding tijdens de veelzijdige en verrassende Inspiratiedag.

Natuurbegraven is voor onze provincie sinds vorig jaar een nieuwe manier van begraven. Op een natuurbegraafplaats vinden mensen een laatste rustplaats in de natuur. Er zijn alleen natuurlijke materialen toegestaan, waardoor het graf helemaal opgaat in de natuur.

Locatiebeheerder Jacco de Kroon is erg tevreden over de dag: "We hebben veel positieve reacties gekregen. Ondanks de grote aanloop, was er meer dan voldoende ruimte voor iedereen.
Mensen konden deelnemen aan een rondleiding over de natuurbegraafplaats en ideeën opdoen voor hun eigen uitvaart.” Jacco vertelt dat er een speciale expositie was ingericht van milieuvriendelijke kisten, uitvaartmanden en baren. Deze expositie is voorlopig nog te bezichtigen in de schuur van de natuurbegraafplaats. Daar zijn ook rouwdoeken te zien.

Jacco: “De demonstratie begraving was een bijzonder moment op deze levendige dag. Onder begeleiding van Gijsje Teunissen kon het publiek een hippie uitvaart meemaken. De bezoekers vonden het prachtig om te ervaren.” Gijsje liet eerder op de dag een aantal kleurrijke uitvaarten zien. De gedachte hierachter is mensen te inspireren een uitvaart te houden zoals die bij ze past.

“Tel daarbij de lezingen, de muziek,het schapen scheren en het zonnetje bij op om tot de conclusie te komen dat het een zeer geslaagde dag was,” zegt een meer dan tevreden Jacco.