De eerste natuurbegraafplekken op de Bosdrift zijn gereserveerd. “Ook de eerste natuurbegrafenis heeft reeds plaatsgevonden”.


Steeds meer mensen vinden het behoud van de natuur belangrijk en kiezen dan ook voor een duurzame manier van begraven. Dat kan sinds kort op de algemene begraafplaats Bosdrift. Op deze bijzondere begraafplaats zijn 53 natuurbegraafplekken gecreeerd. Een graf op een natuurbegraafplek ligt op een zelf gekozen plek in een natuurlijke omgeving. Omdat er geen monumenten liggen, is vaak niet te zien dat het een begraafplaats is. Uitvaartstichting Hilversum biedt daarom de optie om houten boomschijf te plaatsen met naam geboorte en sterfdatum. De graven gaan met het verstrekken van de tijd, steeds meer op in de natuur. Een natuurbegraafplek is eeuwigdurend en hiermee wordt een voor Hilversum en omgeving totaal nieuwe dienstverlening aangeboden waar nu al vraag naar is.

De bomen op de natuurbegraafplaats markeren de graven en staan aan de hoofdzijde van het graf. Alle bomen zijn voor zien van een chip. De chip bevat een unieke code. De chips kunnen uitgelezen worden en door middel van een unieke code van de chip met de GPS-coordinaten van de boom kunnen nabestaanden van overledenen via hun telefoon of tablet altijd de boom van hun overleden dierbare terugvinden. De code en de windrichting waarin de overledene ligt worden versleuteld weggeschreven op blockchain, een systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen, als back up. Dit zijn de eerste graven ter wereld die op blockchain geregistreerd worden.