DIJK EN WAARD - Haal je elke maand weer opgelucht adem als je salaris gestort is? Maar zit je ook alweer net zo snel in de problemen? Dan ben je zeker niet de enige. Dat ligt niet alleen aan ons koopgedrag. Het zal niemand zijn ontgaan dat de inflatie de afgelopen jaren ongelooflijk veel invloed heeft gehad. Voor mensen met een laag tot een middeninkomen was dit soms erg lastig. Nu het jaar bijna ten einde loopt, vraag je jezelf misschien af of het ook anders had gekund het afgelopen jaar en wat beter zou moeten in het nieuwe jaar.

Daarom wordt het hoog tijd om met die vraag aan de slag te gaan. Is het dus jouw goede voornemen om in het nieuwe jaar minder geld uit te geven? Dan is dit ondanks de inflatie echt mogelijk. Met behulp van de volgende vier tips maak je alvast een beginnetje.

1. Bewust aankopen doen

Wees je bewust van elke aankoop die je doet. Zeker als het om grote aankopen gaat.

Ben je bijvoorbeeld toe aan een nieuwe smartphone? Dan weet je maar al te goed dat deze erg prijzig kunnen zijn. Een goedkope telefoon is echter ook te vinden, maar dat vraagt wel om wat meer voorbereiding. Je moet onderzoek doen naar de diverse prijzen, kijken welke goedkope telefoon als beste uit de test komt. Dit vergt tijd, maar voorkomt ook dat je verkeerde impulsaankopen doet. Aankopen waar je vervolgens langere tijd aan vastzit. Daarom belangrijk om dit juist niet te doen.

Door je bewuster te worden van elke aankoop die je doet, voorkom je dat je onnodig veel geld uitgeeft aan dingen die niet nodig zijn of waar je juist eenvoudig op kunt besparen. Je kunt bijvoorbeeld in het bovenstaande voorbeeld voor de nieuwste iPhone kiezen, maar je kunt ook voor een ouder model gaan of een onbekender merk. De telefoon blijft goed, maar de prijs is heel anders. Zo bespaar je eenvoudig geld.

2. Bespaar op eten en drinken

Probeer eens te berekenen wat je in de afgelopen jaren enkel aan eten en drinken uitgegeven hebt. Het zal je waarschijnlijk verbazen. Want hierbij denken we natuurlijk niet alleen aan de wekelijkse boodschappen, maar ook de keren dat je eens iets thuis liet bezorgen of snel een kop koffie op het station haalde. Dit lijken misschien op het moment zelf relatief kleine bedragen, maar tel ze maar eens allemaal op. Hier zou je flink op kunnen besparen.

3. Doe het zelf

Schakel jij om het minste of geringste een deskundige in om je te helpen? Probeer jezelf dan eens wat nieuwe technieken aan te leren en pak klusjes in en om het huis geheel zelf aan. Hiermee kan je flink wat geld besparen en het is ook nog eens heel leuk om te doen. Dus ontdek die doe-het-zelver in jou!

4. Neem je abonnementen onder de loep

De meeste mensen hebben door de jaren heen heel wat abonnementen afgesloten. Vaak wordt ook simpelweg vergeten om deze op te zeggen. Zelfs als ze niet gebruikt worden. Denk alleen maar aan de verschillende streamingdiensten waar jij abonnee van bent. Gebruik je ze echt allemaal? Of zijn er ook diensten die je op kunt zeggen? Het lijkt misschien alsof ze maar enkele euro’s per maand kosten, maar ook die bedragen lopen op jaarbasis flink op.