DIJK EN WAARD - Nog niet eens zo heel lang geleden was het nog een bezienswaardigheid: iemand die op een elektrische fiets reed. Vandaag de dag is het straatbeeld snel aan het veranderen. Steeds meer mensen ruilen hun oude fiets in voor een nieuwe mét trapondersteuning of hulpmotor. Want dat fietst toch echt een stuk makkelijker, zeker als er weer eens een windkracht 7 of meer over ons land raast. Mensen die de fiets dagelijks gebruiken voor woon-werkverkeer of om naar school te gaan kunnen na een week al niet meer zonder. Hoe heb ik ooit al die kilometers zonder hulp kunnen trappen, vragen ze zich af.

Goed onderhoud van je elektrische fiets

Als je een elektrische fiets hebt dan is het zaak om die goed te onderhouden. Bij kwsseuren.nl kun je terecht voor een vervangende accu en andere accessoires. Het is ook mogelijk om de accu te laten reviseren zodat die nog een ronde mee kan. Een fietsaccu gaat na aflevering van een nieuwe elektrische fiets zo’n 5 jaar mee. Dit is een richtlijn bij gemiddeld gebruik. Je krijgt bij aflevering vaak advies hoe en op welke momenten je de accu van je fiets het beste kunt opladen. Als je die tips volgt verleng je de levensduur van de accu aanzienlijk. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om je fiets voor het overige goed te onderhouden. Zo voorkom je dat je onderweg met pech komt te staan.

Wie gebruikt een elektrische fiets?

Elektrische fietsen zijn vooral populair bij ouderen die een beetje ondersteuning bij het fietsen wel kunnen gebruiken. Hierdoor gebeuren er helaas ook meer ongelukken. Sommige mensen, overigens niet alleen ouderen, kunnen de snelheid van een elektrische fiets niet goed inschatten en veroorzaken daardoor ongelukken. Andersom komt ook voor: automobilisten die de snelheid van een fiets verkeerd schatten en denken nog wel te kunnen oversteken of inhalen. Elektrische fietsen zijn steeds meer in trek bij jongeren en ook bij mensen die hem gebruiken voor woon-werkverkeer, ook omdat werkgevers hier vaak een vergoeding voor geven als alternatief voor de kilometervergoeding voor de auto.

Meer elektrische fietsen in de toekomst

De verwachting is dat het aantal elektrische fietsen in de toekomst flink zal toenemen. Als de productie wordt opgevoerd zal dit een positief effect hebben op de prijs. Hierdoor wordt een elektrische fiets bereikbaar voor een grotere groep. Als je besluit om een elektrische fiets tet kopen moet je je wel realiseren dat de accu’s voor elektrische een fiets het duurste onderdeel zijn. Vervanging kost al snel enkele honderden euro’s. Kies voor revisie als je je fiets een paar dagen kunt missen of zonder accu kunt rijden. Dan bespaar je geld en de accu komt niet bij het afval terecht. Na zijn levensduur kan de accu overigens in veel gevallen duurzaam worden ontmanteld. Diverse onderdelen kunnen worden hergebruikt om nieuwe fietsaccu’s van te maken of voor andere producten worden gebruikt. Er zijn diverse mogelijkheden om een gebruikte fietsaccu in te leveren voor recycling.